8 неща, които да направим по време на карантина

В последните седмици сме свидетели на ужасна световна пандемия и това за пореден път трябва да ни даде знак, че всички ние по света се намиране на един кораб и трябва да сме единни. Изправени сме пред огромно предизвикателство, с което единствено можем да се справим заедно като бъдем отговорни.

Това е причината да подхождаме с разбиране към строгите мерки, които ни се прилагат, защото те се взимат за наша безопасност и сигурност.

Нека не сме черногледи! Да спазваме карантина може да има и своите положителни страни. Ето 8 начина как да направим блокадата  у дома по-приятна и полезна.

  1. Да четем книги!

Все си намираме оправдание, че в нашето забързано ежедневие нямаме време за книги, но сега определено разполагаме с такова и трябва да се възползваме. Ако романите не са вашата стихия, то има изключителен избор от мотивационни и вдъхновяващи творби, които могат да ви отворят към нови идеи и начинания.  Освен това, ако имате проблеми със съня, вместо да гледате телевизия и да се взирате в телефона, вземете книга и прочетете няколко страници, сами ще усетите как се унасяте и нервната система се успокоява.

За децата книгите са изключително полезни тъй като развиват тяхното въображение и ги учат на правопис.

  1. Да играем семейни игри

Семейните игри ни позволяват да се забавляваме всички заедно у дома. Освен, че са интересни, можем и да научим много от тях! Дори да нямате настолна игра в къщи, можете да играете на карти, на думи или филми. Това е чудесен начин цялото семейство да се включи в тази забавна надпревара и да почувства топлината на семейният уют.

  1. Да направим фото албуми

За съжаление в следващите месеци не ни очакват пътувания, но пък колко снимки сме натрупали в телефоните и компютрите от последните ни почивни дни и ваканции? Сега е моментът да подредим всички наши спомени и да ги селектираме по най-подходящият начин.

  1. Да готвим

Всеки ден готвим, понякога дори механично защото трябва. Предполагам, че и вие като мен имате двадесетина гозби които редовно приготвяте защото у дома ги харесваме и са свикнали с техният аромат. Колко пъти сте искали да сготвите по-сложно ястие което обаче изисква дълго приготовление от три часа? Извадете тефтера или книгата с рецепти и го направете сега. Дали ще е торта, баница с домашни кори или капама, доставете това удоволствие на вас и цялото семейство.

  1. Да правим физически упражнения

Не знам защо е на пето място, но със сигурност е задължително да бъдем активни всеки ден. Точно така – задължително – за здраве и добро кръвообращение . Отделете по 30-60 минути на ден за физическа активност, най-добре сутрин. Ако живеете в къща и имате двор, излезте навън и скачайте на въже или тичайте на място. Ако възрастта не ви го позволява тогава правете по-бавни упражнения от йога, пилатес или каланетика. Палитрата от спортни видеа в домашни условия в социалните мрежи е безкрайна. В никакъв случай не се обездвижвайте!

  1. Да възобновим таланта в нас

Всеки от нас е добър в нещо. Някои от нас могат да рисуват, други да шият, трети да пишат или танцуват. Спомнете си кое е вашето любимо хоби. Ако китарата ви седи зад вратата или пък пианото е цялото в прах, почистете  инструмента и започнете да свирите отново. Все пак спазвайте и часовете, в които да го правите, за да не пречите на съседите, тъй като е сигурно, че всички сме си по къщите.

  1. Да чистим

Според будистите, чистенето е вид медитация, която ни избавя от душевната болка. Освен, че сме активни и хабим енергия докато чистим, успокояваме и ума. Приоритет е основното почистване, което да извършим у дома, но след това можем да почистим шкафове и гардероби от стари дрехи или безсмислени вещи. По-мързеливите могат да си почистят електронната поща.

  1. Да калкулираме семейният бюджет

Светът определено няма да е същият след ерата на тази трагедия. Колкото и данъчни облекчения и държавни помощи да се предвидят, ще присъстваме на множество фалити и безработица. Сривът на фондовата борса вече е факт. Съществено е да преценим трезво ситуацията и да се подготвим финансово за следващите месеци. Да намалим колкото е възможно разходите и да помислим как да работим от дома.

Към момента чистотата е най-важна! Да се изолираме максимално от контакти, да пазаруваме само когато се налага. Да бъдем спокойни и позитивни, че всичко е временно и скоро ще излезем от този ужас. Бъдете здрави!

Автор – Стела Колева

Подобни публикации