5 основателни причини да се практикува йога на работното място

Все повече се наблюдават „бърнаут“ процеси. Служители напускат работните си места поради професионално изчерпване, заболявания  или константният ежедневен стрес. Липсата на време също играе лоша роля за душевното състояние на работещите. Това са едни от причините защо в близко бъдеще има вероятност големите компании да търсят услугите на кинезитерапевт или йога инструктор. Уелнес терапевта има за цел да поддържа доброто и анти-стресово състояние на служителите както и да подобри тяхната концентрация и ефективност.

Здрави служители

Най-основната причина защо йога e важна практика на работното място е ползата за здравето. С редовни занимания се премахват болките в гърба, сковаността в раменете и тялото възвръща своята гъвкавост. Дишането по време на изпълнението на асаните успокоява нервната система и умората изчезва. След йога занимание, човек се чувства по-балансиран, тонизиран и зареден с положителна енергия . Комбинацията от асани базирани на стречинг , издръжливост и баланс има за цел да премахне натрупаното напрежение  и да подобри работата на всички органи и телесни системи.

Екипна ефективност

Йога в офиса има доказан позитивен ефект върху сплотяването на колектива и подобрява ефективността на цялостния работен процес. Няма възрастова граница и е подходяща както за начинаещи, така и за хора които вече се занимават с йога. Редовните заниманията по йога са икономически по-изгодни за работодателите и не изискват организация като тийм билдинг програми и други събития.

Метод за самоусъвършенстване

Йога е наука която помага на човек да се развива духовно и да даде свобода на човешкият творчески потенциал. Задълбочаването в асаните помага за освобождаването от натрупана негативна енергия и по този начин, човек може да достигне до обективен самоанализ и осъзнаване и да се фокусира върху  в които иска да прогресира.

Кратко време и пространство

Сесията е кратка от 40 до 60 минути и не е необходима екипировка. Практикува се върху постелка и без обувки. Заниманията спокойно могат да бъдат водени в офис или кабинет стига да има чисто и проветрено място където да се поставят постелките.

Умерен бюджет

Йога за служители в офиса е възможно най-икономичното решение за една фирма в която хармоничната работна атмосфера е  приоритет. В зависимост от бюджета , практиките могат да бъдат веднъж или два пъти седмично, а цената се формира за занимание с целият екип.

Да се дари блаженство и спокойствие на служителите е не просто корпоративен разход, а нужда и социална отговорност за тяхното здравословно състояние и вътрешен комфорт. В крайна сметка една от основните мисии на всяка компания е да запази своят персонал удоволетворен, ефективен и мотириван.

 

Подобни публикации