Хранене при остеопороза

Остеопорозата е прогресивно метаболитно костно заболяване, което не започва с болки, но се развива дори ако не се вземат мерки. Може да бъде изследвано чрез диагностициране на количеството калций в костите, като най-добре е това да се случи след менопауза, тъй като процента жени, които страдат от остеопороза са жени след 60 годишна възраст.

Костната плътност намалява и се влошава структурата на костите.

От една страна, физическата активност е задължителна, като най-добре се повлияват разходките и йога. Упражнения при остеопороза позволяват да се запази мускулната маса, както и правилната форма на гръбначен стълб, тъй като се забелязва изгърбване при някой болни от остеопороза.

Вторият метод с който може да се помогне е прием на хранителни добавки – хиалуронова киселина и колаген от тип 2, като на пазара се предлагат и подобни комбинирани продукти. Колагена поддържаставите подвижни. Той  спомага и за уплътняването на костната маса и има положително въздействие върху колагеновата структура на ставните връзки и възстановяването на износените хрущяли. Като по бюджетен и много добър колаген, можете да изберете желатинов хидролизат . Желатина – най-често срещания протеин в структурата на бозайниците, се намира в бульони от телешки хрущяли и можете да се приготвя и в домашни условия, абсолютно бюджетно и полезно без добавена химия.

Не избягвайте месото, а подбирайте телешко месо с кост като джолан, за максимален прием на естествен колаген и риба с малки кости като херинга, сардини, сардели.

Хранене при остеопороза е най-важният елемент необходим за максимално забавяне на това заболяване.

Храните трябва да са богати на калций, като неговият прием да не е под 1200 мг.  За пълното му усвояване е важно да се приема и витамин Д.

Прием на хранителни добавки при остеопороза е важен. При диагностицирано заболяване, ежедневното ниво на калций може да достига и до 1500 мг, но внимавайте с храните и добавките. Това е общият прием, като от храна спокойно може да се набавят около 600-1000 мг на ден при много внимателен подбор на храните. Тоест не трябва и да се прекалява с добавките.

Например в една консерва риба херинга, сардина или скумрия може да се набавят до 500 мг калций. В млякото също има 100 мг калций на 100 мг мляко, а в сиренето за 100мг достигат 500 мг калций.

Зелените зеленчуци и подправки имат много калций като броколи, зеле, коприва, магданоз, босилек, целина, така че използвайте максимално в приготвянето на ястия.

Освен калций задължително се приема витамин Д, който подобрява калциевата абсорбция. Редовното излагането на слънце и от съществено значение за набавянето на витамин Д, но и за повишаване на настроението като в летните месеци и силни слънчеви лъчи да е преди 10:00ч. и след17:00ч. Разхождайте се колкото може повече навън. В храните ще го откриете в риба, яйца, черен дроб, рибено масло, млечни продукти. Препоръчителната доза е между 5мг. и максимум 15 мг на ден като високата доза е само за хора над 65 годишната възраст с диагностицирана остеопороза.

Останалите важни витамини и минерали при остеопороза са фосфор който се среща в семената особено чиа, в пармезан, месо, риба, яйца.

Магнезий е важен елемент отново присъстващ в месото, бобовите, семената и ядките.

Други изключително важни витамини при остеопороза са витамин К, който участва в образуването на белтъка остеокалцин и може да се набави с консумация на бяло и къдраво зеле, черен дроб, спанак.

Няма как да не се отбележи силата и на витамин С, не само за имунитета както всички знаят, но и за усвояване на колагена.Витамин С си открива в зеленчуци като зеле, чушки, броколи, цитрусови плодове, киви.

Цинка трябва да присъства във храната като може да се открие в бобовите растения, в ядките като бадеми, лешници, орехи, в рибата и най- вече в сардината, сардела, и като цяло морски продукти, соевите продукти като тофу. Цинк се набавя и с консумация на зеле, броколи, тиква, сусам, водорасли, нахут но в по-малки количества и затова е важно менюто да бъде разнообразно и балансирано.

Необходимо е да се намали консумацията на силен черен чай и кафе, шоколад, тютюнопушене, алкохол и като цяло продукти които ускоряват извеждането на калцият от кръвта.

Желязо също е важен елемент и затова препоръчвам да не се спира месото. Млечните продукти също трябва да присъстват в менюто като е достатъчно да се приема по 200 гр. кисело мляко, по възможност домашно, и в комбинация с 1 супена лъжица сусамов тахан и 1 супена лъжица чиа, може да се превърне във вкусна и питателна закуска.

Видно е, че правилното структуриране на дневното меню е важно, за максималното набавяне на минерали и витамини по естествен път и с минимален прием на хранителни добавки.

Правилното разнообразно хранене и редовната физическа активност като йога при остеопороза са ключът към вашето здраве. График на заниманията по йога можете да откриете тук или да се свържете с мен на 0888341881

За консултация с нутрициолог или изготвяне на индивидуален хранителен режим, можете да прочете повече тук в сайта www.sensib.org

Сертифициран нутрициолог Стела Колева

Благодаря Ви!

Подобни публикации