УПРАЖНЕНИЯ ПРИ ГОНАРТРОЗА НА КОЛЕНЕТЕ

       Гонартроза или артроза на колянната става се диагностицира след рентген и консултация със специалист. При наличие на скованост, болки, подуване, изкривяване на подбедрицата, ограничени движения на коляното или флексионна контрактура на ставата , тоест да не може кракът да се изпъне напълно, е необходимо да се назначи преглед.

Пълната програма при гонартроза ще бъде публикувана в моят Youtube канал на 05.02.24, но и по-долу ще опиша няколко упражнения. Тези движения ще помогнат да се подобри подвижността на ставата, да се намали болката и прогресията на заболяването.

За допълнително алтернативно лечение е необходимо на първо място да се нормализира теглото, може да се водят курсове с минерални бани, физиотерапия и кинезитерапия.

Упражнение 1

В права позиция, започнете да се повдигате на пръсти със задържане до 5-10 секунди. Отпуснете и отново повторете 7-8 повторения. Гърбът трябва да е прав, а седалището стегнато, таза навътре.

Упражнение 2

Клякания. Дръжте краката разтворени на нивото на раменете и когато клякате надолу се опитайте да задържите коленете над стъпалата, да не се затварят навътре. Гърбът е прав. Ако е трудно, може да се подпрете на стена, маса или стол и да продължите с кляканията.  Повторете 10 пъти.

Упражнение 3

Седнете на стол, с прав гръб. Опитайте се да изпънете единия крак, като го задържите по този начин за 5-10 секунди. Повторете 5 пъти и направете същото с другия крак.

Упражнение 4

Седнете на стол, и поставете топка или възглавница между краката и стискайте, докато усетите силно напрежение в бедрата. Задръжте до 5-10 издишвания и после отпуснете. Повторете 5 пъти

Упражнения 5

Седнете на пода с прав гръб и изпънати крака. Опитайте се да повдигнете единия крак от земята изпънат и стегнат. Достатъчно е да го повдигнете няколко сантиметра от земята. Задръжте за 2-5 вдишвания и повторете 5 пъти. Направете същото с другия крак.

Упражнения 6

Легнете по гръб и сгънете единия крак до прав ъгъл. Ако се чувствате комфортно, опитайте да хванете глезена с ръка и да го натиснете внимателно надолу към седалището. Не трябва да има напрежение, нито болка. Упражнението е изключително полезно за разтягане и отпускане на бедрения мускул.

Упражнения 7

Легнете на пода по гръб и сгънете краката. Повдигнете седалището и гърба от земята като в поза полумост от йога. Дръжте седалището стегнато. Задръжте за 5 вдишвания и отпуснете. Повторете 5 пъти.

Упражненията могат да се изпълняват всеки ден.

Подобни публикации