Тайната и мощна сила на мантра ОМ

Ом е сакрална мантра в индуизма и често се възприема като символ за медитация и хармония.
Символът ОМ има две форми на изразяване – комбинация от звукове и много красив графичен знак, който и до ден днешен се използва като дизайн в бижутерията или желанието за подобен татуаж.

Фактически ОМ включва в себе си три независими звука. Всеки от тях отделно има собствено значение. Първият е сътворяването, вторият – съхранението на благата, третият – разрушаването на злото. Те олицетворяват съчетание на Божествената енергия и имат мощна сила върху запазването на хармонията, щастието и благополучието.

ОМ има няколко значения в различни култури, но най-общо може да се определи като звукова мантра, която се използва в духовните практики на хиндуизма и будизма, както и преди медитация. Той се счита за символ на Божественото и представя Бога като Висшата същност на Всичко, което съществува – символ на духовното единство и хармония.

ОМ не е дума, а свещен звук, поради звуковите вибрации, които събуждат осъзнаване на божествеността вътре в себе си. Целият символ въплъщава това осъзнаване, освобождаващо човешкия дух от ограничеността на тялото, ума, интелекта и егото. След изпълнение, човек усеща покой и блаженство. Всички негативни вибрации, страхове, тревоги, напрежение и нагнетяване си отиват, и остава само спокойствието и тишината. Усеща се моментално отпускане на духа, като след дълъг плач или искрен смях. Води до умиротворение и облекчение.

Не е нужно, човек да може да пее, за да ползва тази свещената сричка. Достатъчно е да се произнася гласно или тихо. Силата не е в звука, а в концентрацията и бавното издишване. Подходяща е всеки, който иска да се отърве от стреса и тревожността, който търси спокойствие и баланс. Препоръчително е да го практикувате сутрин , в удобна седнала позиция.

Преди пеенето, се правят няколко дълбоки издишвания, като тялото трябва да е максимално отпуснато. Звукът се произнася с издишване, със затворена уста, с вибриране „Аааа-ууу-ммм“. Дишането трябва да е равномерно.

Пеенето на мантрата помага човек да се концентрира върху главното и дава нови сили на организма. Когато има наличия на депресия, изричането на ОМ няколко пъти изпълва човек със светлина, с нова сила и енергия. Факт е, че ако човек страда от психическа травма, ежедневното пеене на тази сричка ще му помогне да я преодолее. Отклонява се вниманието от всичко материално, емоционално и физическо.

Ом помага за обединяването на тялото и душата на човек, свързва неговата физическа обвивка и енергийно поле. Човек, който практикува тази мантра, има възможност да се концентрира върху себе си и да подреди ума си. За максимален ефект, е важно да се практикува редовно. Тя помага за прочистване на ума и негативни емоционални състояния, балансира и възстановява енергийното поле, води духовно израстване,

Мантрите са важна част от йога практиката. Те имат особена сила, защото се пеят на санскрит. Това е езикът, който някои лингвисти определят като съвършен, тъй като неговото правилно произнасяне създава една специфична вибрационна среда, която благоприятства сбъдването на всяко намерение. Тези вибрационни звуци оказва изчистващо въздействие и помага за осъзнато издигане на по-високо ниво. става спокоен и умиротворен. Хората, които пеят „Ом“, имат мощен красив глас и одухотворено лице.

Подобни публикации