Прочистване на ума и тялото със 108 слънчеви поздрави

Физическото предизвикателство от  108 повторения на поздрава към слънцето „А“  е и незабравимо психическо преживяване. Тези движения даряват човека със смирение и благодарност. Тялото се изчиства от токсини и цялото кръвообращение се раздвижва. Редуващите асани разтягат тялото и са един на най-бързите методи за постигане на гъвкаво тяло. Най-важно е дишането и синхрона в движението и дишането.

Сурия Намаскар  „А“ допринася за физическа релаксация и умствен покой, но са изключително динамични и не са подходящи за всеки. Хора с високо кръвно, сърдечни заболявания, дискова херния, ишиас, бременност и обилна менструация трябва да се въздържат от тези асани.

Ако нямате телесни травми в китки, колене или кръста може да се подготвите за практиката постепенно. Тя е подходяща за напреднали и средно напреднали в йога. Ако сте начинаещ и искате да я направите, трябва да започнете с 3 поздрава на ден. Втората седмица правете по 9 броя.  Третата седмица опитайте по 18 слънчеви поздрава през ден.

На вторият месец опитайте 27 броя през 3-4 дни. След това починете няколко дни и се опитайте да направите бавно 54.

Идеалното време за практикуване на 108 пъти Сурия Намаскара е при смяна на сезони, най-добре в началото на пролетта и при изгрева на слънцето, с лице към изгряващото слънце. На гладно!

Последователност на асаните:

Застанете в поза планина – Тадасана. Ръце пред гърдите

  1. Вдишайте като изпънете ръцете нагоре
  2. Издишайте като се наклоните надолу
  3. Вдишайте като поставите длани на коленете и изправите гърба
  4. Издишайте в поза Чатуранга . Изнесете краката назад като заемете поза планк на колене и слезте надолу към постелката като сгънете ръцете в лактите. Ръцете и лактите остават до гърдите.
  5. Вдишайте в Куче гледащо нагоре
  6. Издишайте в Куче гледащо надолу
  7. Вдишайте като изнесете краката при ръцете, сложите длани на земята или на коленете и изпънете гърба максимално
  8. Издишайте като се наклоните отново надолу
  9. Вдишайте като изправите тялото с ръце нагоре
  10. Издишайте с длани заедно пред гърдите.

Числото 108 е считано за символ на целостта и сътворението. То олицетворява сливането на мъжката и женската енергия. Първата цифра – 1 представлява мъжката енергия , слънцето и потенциала, нарича се Пуруша. Осем е женската енергия, безкрайността, двигателя, природата и се нарича Пракрити. Когато двете енергии се съединят се създава творение. Нулата представлява нищото, когато умът стане тих и спокоен.

Линк към практиката:

https://youtu.be/hKn9hY4SfEw

 

Подобни публикации