Отслабни без диета и хранителни добавки

Повечето хора асоциират процеса на сваляне на тегло с лишение на храна и най-вече на любими хранителни продукти. Диетите, които са известни на пазара, обикновено действат в първите дни, но в последствие стават трудни за изпълнение и биват занемарени. Основния ключ към отслабването, не е в съответната диета, а в постоянството. Нито една диета не работи ефективно в дългосрочен аспект, тъй като след нея килограмите се връщат в случай, че няма промяна на действията. Ето няколко неща, които можете  да започнете да правите до изграждане на навици.

1.Физическа активност

Започнете да се движите ежедневно. Дори ако нямате време за спорт или да посещавате фитнес зали, можете да включите всеки ден по 15-20 минути упражнения от типа Хийт или Табата, високоефективни упражнения за горене на мазнини и редовно ходене пеша. Авторските програми за отслабване,  които разработих действат ефективно с по-малко от половин час на ден и са подходящи за хора, които никога не са спортували или пък са с много наднормено тегло.

2.Качествен сън

Сънят е важен, защото когато не се наспим, се отделя хормона на глада и можем да изпитваме постоянно глад. От друга страна, хормона на ситостта намалява и по този начин лесно се прекалява с количествата храна. Винаги когато имате възможност да легнете по-рано вечер, го правете.

3.Спрете да се храните между основните хранения

Забелязала съм, че на повечето хора с наднормено тегло им е по-лесно да не си поръчат собствена порция храна, но посягат от избора на близките им на масата. По същият начин, те са склонни да не се хранят с основни блюда, като например порция гювеч, но през деня отварят хладилника и шкафовете по няколко пъти и постоянно нещо се слага в устата, най-често солети, плод, ядки и други дребни неща уж некалорични неща. Организма се нуждае от почивка, за да започне да гори натрупаните мазнини и да събуди метаболизма. От друга страна, не е хубаво и да се прескачат основните хранения, за да не се прегладнява и в последствие да има ефект на нахвърляне върху храната.

4.Смяна на поведението

Спрете да пазарувате гладни или с деца, а го правете сити и с предварително подготвен списък . Хранете се винаги седнали и от една порция, тоест ако има няколко неща за хапване на масата, сглобете си една чиния със всичко, което искате да опитате, но не посягайте от общата храна, тъй като така най-лесно се прекалява, а човек си мисли, че е консумирал кой знае колко много. Дъвчете максимално дълго, и правете малки паузи докато се храните,  минутка-две например са достатъчни.

5.ВОДА вместо АЛКОХОЛ ! Пийте достатъчно количество вода

Много често, чувството на жажда се асоциира с глада. Ако ви е трудно да изградите подобен навик, пийте вода по една чаша на всеки час докато сте будни, но вечер, а основно през деня. Водата дава възможност човек да не прегладнява, да поддържа добро ниво на хидратация и да позволява по-лесно изчистване на организма. Алкохола като цяло не носи нищо за организма освен празни калории и въглехидрати, които когато не се изгорят, се превръщат в мазнини. Не е въпроса да не се пие алкохол само по време на диета, а по принцип.

  1. Намалете стреса

Когато човек е под силен стрес, започва отделяне на хормона кортизол и при повечето хора, особено при жените, това допълнително се отразява върху складирането на мастни клетки. Стреса може да се намали чрез добра организация на ежедневните ангажименти, правилна преценка на това колко отговорности могат да се поемат и чрез медитации и леки йога практики с включени дихателни техники. Една кратка медитация от 5-10 минути е абсолютно достатъчна да намалите нивата на стрес в организма.

Както се забелязва, влизането във форма, далеч не е процес на гладуване за месец-два , а е начин на живот и смяна на приоритетите. Всичко се постига със желание, с дългосрочно мислене и стъпка по стъпка. Пожелавам ви успех, а ако имате нужда от мен за точния избор на храни и техните количества, можете да ми пишете за изготвяне на хранителен план или консултация.

За контакт : +359 888341881 ,info@sensib.org

Сертифициран нутриционист – Стела Колева

 

Подобни публикации