Отслабване при инсулинова резистентност

Работата на инсулинът, който се произвежда от панкреаса е да регулира нивото на кръвната захар. По този начин приетата глюкоза се доставя до клетките на мускулите, черния дроб и на мазнините и се използва за енергия. При наличие на инсулинова резистентност, клетките започват да доставят все по-малко инсулин и не могат да използват глюкозата, за да бъде усвоена от черният дроб и мастната тъкан и тя остава в кръвта. По този начин, организма не успява да използва ефективно енергията от приетата храна и излишъка от глюкоза се превръща в мазнини. в следствие на което се вдига нивото на триглицеридите и на теглото.

За всички, които страдат от тези симптоми, съм подготвила  по-долу препоръки и режим при инсулинова резистентност.

Намалете стреса. При силно напрежение се отделят  хормони на стреса като адреналин и кортизол и това може да доведе до ИР. Дори работата да не ви е стресираща, може да се преумаряте без да го осъзнавате или да не спите достатъчно. Опитайте се да намирате време да почивате през деня, дори за 10 минути като това може да е лека сиеста, медитация, дихателни техники или много лека йога. Стресът е един от основните фактори за покачване на кръвната захар дори да не сте хапнали нищо преди това. Психическото напрежение, като силно посттравматично разстройство, депресия, паник атаки за съжаление има същият ефект върху организма.

Правете високоинтензивни тренировки. Сменете упражненията с кардио от типа високоинтензивни тренировки, Хийт, Табата, тичане, колоездене, тъй като този тип упражнения помагат да се ускори метаболизма и да се подобри обмяната на веществата. Упражненията трябва да се правят всеки ден като 20 минути са абсолютно достатъчни. Ще намерите тези упражнения в моят   Youtube канал – Стела Колева или в моята авторска програма за отслабване и изгаряне на мазнините  като кликнете тук . Йога и пилатес са много полезни за здравето, но няма да са достатъчни ако имате много наднормено тегло с цел сваляне на килограми. Въпреки това, разнообразявайте с йога за подвижност във ставите и всеки ден ходете пеша мининум 30 минути. Използвайте всяко време за това – до работата, до магазина и където ви се налага да излизате.

Изберете солена закуска и не я прескачайте. Опитайте се да намалите максимално приема на захари. Солената закуска е не по-малко здравословна и засищаща, даже по този начин, ще останете по-дълго време сити. Не я прескачайте, за да не прегладнеете за обяда и да се нахвърлите на високовъглехидратни храни. Пример за лека закуска е филийка ръжен хляб с малко белтъчини като шунка или яйце и един зеленчук от типа на чушката или краставица. Количествата варират в зависимост от много фактори като пол, години, ръст, времето от когато страдате от ИР, физическа активност, други заболявания и затова е най-добре да се изготви хранителен режим при инсулинова резистентност конкретно за вас, да е персонализиран с точните количества. По долу, ще откриете моите контакти ако желаете да сде свържете с мен или като кликнете тук.

Не спирайте въглехидратите. Не се плашете от този макронутриент. Той е основен за правилното функциониране на нашият организъм и за мозъка най-вече. Най-важното е да подбирате най-подходящите за вас. Хляб, може ръжев, но да е истински, най-добре от пекарна или домашно направен. Малка филийка ще донесе нужните хранителни вещества, минерали, фибри и витамини без да повишава в големи нива кръвната захар. За разнообразие може от време но време и истински пълнозърнест хляб. Заменете картофа с батат и пащърнак в по-малки количества, а ориза с кафяв ориз или булгур, елда и киноа. Брашно изберете от елда, лимец, ръж или нахут.

Ябълков оцет преди всяко хранене. Абсолютен доказан факт е, че ябълковият оцет има въздействие върху нормализирането на кръвната захар. Пийте по една чаша топла вода с 1 супена лъжица истински ябълков оцет преди всяко хранене.

Сладкото е възможно. Можете да си хапвате сладко, но зависи какво. Избирайте черен шоколад над 80%, най-добре без захар с подсладител стевия или еритритол. Ако правите домашни десерти, също можете да използвате тези подсладители. Някои плодове са противопоказни като грозде, банан, череши и круши. Можете да хапвате от тях, но в много малки количества, но пък други можете да хапвате всеки ден. Това са киви, помело, боровинки, малини, ягоди, кайсии, праскови, ябълки, диня, пъпеш, тиква, мандарини. Избягвайте фрешовете, тъй като съдържат много голямо количество захар в една напитка.

Ако все пак имате колебания в изготвяне на диета при инсулинова резистентност, можете да се свържете с мен, като ми пишете във формата за контакт и на 0888341881.

Подобни публикации