Лечение на менопауза и перименопауза с йога

Менопаузата не е болест, а естествено изменение на организма с годините. Изследванията сочат, че при 60 процента от жените, тя е придружена от горещи вълни и други по-леки или по-тежки неприятни симптоми.

Йога може да намали всички тези симптоми помагайки на жените да преминат този период по-леко .

Има конкретни дихателни техники и асани, които помагат конкретно при топли вълни.

В тази възраст започва и загубата на мускулна маса и затова е много важно тялото да се тренира редовно.

В йога, асаните се практикуват с цел издръжливост и запазване на мускулите по възможно най-лекият начин, със собствена тежест на тялото.  Тези упражнения са съществени за следващите години на жената, за да запази тялото във форма, гъвкаво и да поддържа желаното тегло.

Метаболитните процеси се забавят по време на менопаузата и това е още една сериозна причина, жената да се движи активно – ходене пеша, плуване, любим спорт, но ако няма такъв спортен навик, йога при менопауза е най-доброто средство, тъй като упражненията са леки и приятни и действат комплексно върху всички телесни системи.По време на заниманията, фокуса остава върху упражненията и дишането, като се работи с цел намаляване на емоционалната нестабилност, стрес и вътрешно напрежение. Дихателните техники помагат за отпускане на нервната система, при главоболие и влошена памет, а балансовите упражнения премахват затруднена концентрация и  връщат фокуса.

С редовни занимания по йога се пречиства мисълта, възвръща се желанието за любими неща и хобита, любов и грижа към себе си. 

Колкото по-рано се започне с йога и се изградят навици за физическа активност, толкова по-леко е за жената да посрещне следващия период. Йога при перименопауза позволява да се премине по-леко в следващата фаза, която се води менопауза при напълно спиране на цикъла от 1 година.

Налични са и практики и тренировки, които не са в зала, а  са онлайн за всички жени по света, които търсят практики и тренировки на български език, но нямат време и възможност за спорт в зала. За повече информация, вижте тук

 

 

 

Подобни публикации