Как да стана йога инструктор

Учител по йога не е просто занаят, а призвание. Няма значение колко гъвкав може да е един човек ако той не може да предаде знанията си адекватно на своите ученици и последователи. На първа позиция са знанията, но и 100 часа теория са несравними с един час реална практика.

Под практика визирам не просто човек да прави непрестанно йога в къщи и в зали, а да преподава. Да преподава, всеки ден, на различни хора от различен пол, възраст, култура, начин на мислене.

Хората са уникални в своята анатомия, предшестващите и настоящите им заболявания, психическото състояние към момента, както и това, от което имат нужда. Всеки път в зависимост от посетителите в залата, урокът по йога се видоизменя. Понякога може да е по-предизвикателен, понякога ресторативен-терапевтичен. Важното е непрестанно да се наблюдават хората и да се слушат, с душа и присъствие.

Курсът, който създадох е за всички, които искат да задълбочат познанията си във физическият аспект на йога, в асаните. Как се правят, какви са техните ползи, техните противопоказания, вариантите които могат да се изпълняват от хора с наднормено тегло или неподвижни хора, които съвсем естествено не могат да седнат на пода – нещо, което никой не казва по време на курсовете за преподаватели. На курсове винаги се предполага, че човекът срещу нас може толкова колкото и ние показваме. За съжаление, това не е така.

Йога инструктори са тези, които преди всичко знаят как да предразположат човека и да му дадат вяра, че ще има напредък, да направи днес една крачка, утре две и така нататък.

Йога учител не е горделив човек, той е там, за да предаде смирението, което йога изповядва. Никой не иска от него да показва акробатичните си умения, а да запали искрата у хората, че и те един ден ще могат да се чувстват по-подвижни, леки, здрави, осъзнати и удоволетворени.

Курс по йога за учители е неслучайно с наименованието  Въведение в йога. Защо ли? Защото е пълно с курсове за йога инструктори присъствени или онлайн, но те не дават детайлите в изпълнението на асаните по начин, по който ще ги откриете в тази квалификация. Това да не контузите човек, по време на практиката не е ли най-важното?

С този онлайн курс по йога, Вие ще добиете увереност във вашата практика. Самоучител по йога онлайн в удобно за Вас време.

За повече информация като съдържание на курса, цена, натиснете тук,

или влезте в категория ПРОГРАМИ – Въведение в йога.

 

 

Автор

Стела Колева

 

 

Подобни публикации