Йога за пенсионери

Един от прекрасните аспекти на йога е , че тя е подходяща за всички хора с различни физически способности, нужди и възраст. Въпреки че  е общоприето да се  практикува от млади и гъвкави хора, възрастните хора , които са по-малко активни и гъвкави   могат да се насладят на йога практиката със същият успех, както и младите  и да се възползват от невероятните ползи от йога.

Йога освежава ума и духа ви. Тонизира тялото ви. Поддържа вашите вътрешни органи и балансира хормоналната система.  Всъщност практикуването на йога е  едно от малкото физически активности, които можете да продължите да правите с възрастта си.

 Подходяща ли е йога за възрастни хора?

Отговорът е да, разбира се. Те разполагат с много повече свободно време от младите, работещи  хора живеещи на пълни обороти. Всъщност пенсионирането дава  достатъчно свободно време. Въпреки, че тенденцията при пенсионирането е да се води по-заседнал начин на живот, това всъщност е идеалното време да успееш да отделиш време за себе си практикувайки йога. Идеално време за създаване на здравословни навици, които да насърчават дълголетието.

Посещаването на йога класове редовно  създава усещане за социализиране и приятелство с учители и други практикуващи. Тези видове социални връзки се оказват изненадващо важни за поддържането на здравето и благополучието с напредване на възрастта.

Какви са различните ползи от йога за възрастни хора?

Ползите от йога за възрастни хора са почти същите както и за хората от другите възрастови групи. Йогаповишава мускулния тонус, баланса , силата и подобрява настроението. Йога помага да се поддържат ставите стабилни и гъвкави. Помага за поддържане на здрави кости. Подобрява храносмилането и изчиства движенията на червата. Регулира кръвното налягане. Ако страдате от артрит, йога може да бъде прекрасно допълнение към вашето лечение. Много хора с артрит установяват, че йога помага да се подобри значително обхвата им на движение.

Чрез пранаяма (дихателни упражнения) се увеличава капацитетът на белите дробове.Това от своя страна подобрява стойката  и може да спите по-добре. Ако изпитвате стрес, йога може да ви помогне да противодействате и на това. Но имайте предвид, че тези ползи няма да дойдат за една нощ след един йога клас. Редовното посещение на поне два или три учебни часа седмично, ще ви позволи да се насладите на най-доброто, което йога може да  ви предложи.

Въпреки,че можете да практикувате  йога у дома ,четейки книги или гледайки видео, най-добрият начин еда го правите под инструкциите на опитен преподавател. Посещението в група, ще ви позволи да извлечете максимума от йога с най-малък риск от нараняване.

Какви предпазни мерки трябва да предприемат възрастните хора?

Практикувайте йога под наблюдението на  обучен учител по йога и обсъдете неразположенията си с него / нея.

Фокусирайте се върху повтарящи се пози.Почивайте  след всяка поза.

Уверете се, че тялото ви се е приспособило към ежедневната ви йога практика, преди да изпробвате нови асани.

Предлаганите йога пози за възрастните хора  може да са същите като тези за по-младите. Разликата се състои в усилията и времето, прекарано в позата, и гъвкавостта. Ако обаче имате високи нива на издръжливост, ще можете да изпълнявате всяка поза докато достигнете комфорта и приятното усещане, която ви носи тя.

Не забравяйте да говорите с вашия лекар, преди да опитате йога, особено ако страдате от някакви хронични състояния или сте със слаба двигателна активност. Хората, които страдат от  дискова херния или глаукома трябва да уведомят преподавателя си, тъй като има пози, които трябва да се избягват.

Редовната практика на йога асани, пранаяма и медитация може да доведе до по-щастлив и по-пълноценен живот. Йога не само ще тонизира тялото ви, но и ще успокои ума ви. Ще мислите и ще се чувствате млади.

И не забравяйте, че сте толкова млади, колкото се чувствате!

С любов,

Александра

Автор на статията и йога инструктор в Сен Сиб – Александра Жабонова

 

 

 

 

Подобни публикации