Защо да изберем индивидуални йога практики?

Индивидуалните йога класове  могат да бъдат от полза за практикуващите на  всички  видове йога . Те са подходящи за начинаещи, напреднали и хора с терапевтични нужди. Този вид сесии позволяват на учителите и учениците да изградят работни взаимоотношения, докато работят върху конкретни нужди и съвместно създават практика, насочена към индивидуалните цели.

За хората със специфични нужди, цели и очаквания от практиката най-подходящ е индивидуалният клас. По време на  занятието учителят е напълно фокусиран върху ученика и подбира персонален комплекс от асани, съобразени именно със индивидуалността на ученика. Сложността, интензитета  и динамиката на практиките са съобразени с  индивидуалното темпо и прогреса на ученика.

В древността йога обучението се е провеждало  между учител и ученик. Популяризирането на йога в съвременното общество обаче налага групов подход на преподаване, който си има своите предимства, но не винаги е приложим за всеки един от нас.

Натоварените графици са едни от основните виновници за спирането на хората да се грижат за психическото и физическото си здраве.

Повечето групови занимания се провеждат  сутрин, преди хората да отидат на работа, или вечер след приключване на работния ден. Ако нито един  от тези варианти не е подходящ за вас, то индивидуалният урок  ви дава една прекрасна възможност да се възползвате ,защото се провежда в удобното за вас време.

И не на последно място индивидуалният клас е подходящ  по време на грипния сезон. Защото контакта е само между учителя и ученика и риска да се заразим е значително по-малък.

За кого е подходящ индивидуалният йога клас ?

-Вие сте начинаещ и  не се чувствате комфортно в група.

-Искате да задълбочите практиката си и да работите за конкретни цели – например баланс, издръжливост.

-Имате здравословни проблеми като артрит, депресия, безсъние или наранявания  и операции.

-Ако  имате болки в гърба или болки в коляното, ако се  възстановявате  от стресово събитие, ако имате  конкретно желание за вашия йога клас, то индивидуалните йога практики за вас .

-Искате да се научите да практикувате  медитация или йога у дома, но ви е нужен учител преди това.

-Бихте искали да включите йога във вашата тренировъчна програма за отслабване.

-Искате да намалите стреса, но се притеснявате от групово занимание. Частната йога сесия е много по-успокояваща . Не е нужно да се притеснявате кой друг ви гледа, какво мислят за вас или как вашите йога умения се измерват в сравнение с техните.

Автор на статията – Александра Жабонова

Подобни публикации