Да започнем деня с йога!

Знаете ли, че практикуването на йога сутрин е един от най-полезните и здравословни начини да започнете деня си?

В днешно време доста хора се събуждат, чувствайки се изтощени и  уморени през целия ден. На всички ни познато  това чувство, но повечето от нас не правят нищо по въпроса. Е, много прост начин за решаване на този  проблем е като практикуваме йога сутрин.

Сутрешната йога ви помага да се заредите с енергия и да сте готови за деня, тя разтяга мускулите ви и отпуска ума и тялото ви, като ви кара да се чувствате по-щастливи, по-спокойни и заредени с положителна енергия.

В тази статия реших да ви представя няколко йога асани , които правят чудеса за моя ум и тяло.

ДЖАНУ ШИРШАСАНА „ГЛАВО-КОЛЯННА ВАРИАНТ“

Седнете на пода и изправете краката пред себе си. Свийте левият си крак в коляното и докоснете стъпалото му на вътрешното дясно бедро . Лявото ви коляно трябва да е стабилно облегнато на пода. Можете да поставите одеяло или да ползвате йога блокче под него, ако не се чувствате комфортно.

При издишване се наведете  бавно напред и поддържайте гръбнака си изправен. Достигнете десния крак с лявата ръка. Ако не можете да стигнете крака си, използвайте йога колан, но не огъвайте коляното си.

Задръжте за няколко вдишвания и издишвания. След това се върнете в изходна позиция и повторете с другия си крак.

НАВАСАНА  „ЛОДКА“

Седнете на пода с ръце до бедрата, коленете са огънати, а стъпалата опрени на пода. Отведете тялото леко назад. Вдигнете краката си от пода . Опитайте се да изправите краката си колкото можете, но може да ги държите и леко огънати, ако не сте достатъчно гъвкави.

Когато сте стабилни, бавно повдигнете ръцете си от земята и ги поставете до външната страна на бедрата си. Винаги се фокусирайте върху поддържането на гърба изправен! Задръжте тази поза за няколко вдишвания и издишвания.

В йога залите се говори, че ако задържим позата една минута сме направили сто коремни преси.

ФАЛАКАСАНА „ДЪСКА“

Това е чудесна поза за изграждане на здравина на коремните мускули и не само. В началото може да е малко трудно, така че не се притеснявайте, ако не се получи перфектно.

Поставете ръцете си под раменете на тяхната ширина. Поставете пръстите на краката си на земята и стегнете седалищните мускули за повече стабилност. Дръжте шията, гръбнака и седалището си в една линия. По-лесният вариант е ако отпуснете колене на пода.

Както казах, може да е доста трудно  тази поза за начинаещи. Затова опитайте да задържите около 30 секунди или само няколко вдишвания.

ДАНДАЯМАНА БХАРМАНАСАНА „ПОЗА БАЛАНСИРАЩ СТОЛ“

Позиционирайте тялото си на  четири опорни точни. Повдигнете единия си крак успоредно на пода. Подравнете таза и когато се почувстваме стабилни, повдигнете и лявата ръка напред. Задържаме в позата за няколко бавни и  дълбоки вдишвания и издишвания. След това отпуснете десния крак и лявата ръка. Повторете и с другия крак. Накрая се върнете отново  на четири опорни точки.

Ако имаме проблемни колене, може да поставите одеало под тях, за да се почувствате по-комфортно, изпълнявайки позата.

 

ВИПАРИТА ШАЛАБХАСАНА „ПОЗА СУПЕРМЕН“

Легнете по корем и протегнете ръце пред себе си. След това при вдишване повдигнете ръцете и краката си бавно толкова високо, колкото е удобно за вас.

Задръжте за няколко вдишвания и издишвания, легнете отново по корем и повторете!

БАЛАСАНА „ ДЕТСКА ПОЗА ‘‘

Това е прекрасна поза за почивка, която може  да изпълнявате между по-натоварващи асани или в края на практиката си, за да се отпуснете.

Седнете на стъпалата си. Изправете гърба и бавно на издишване се наведете напред, докато протягате ръце пред себе си. Облегнете челото си на земята, а  корема върху бедрата. И се опитайте да поддържате гръбнака си изправен.

Можете да задържите тази поза толкова дълго, колкото е необходимо да се отпуснете или да почивате между други пози.

И така  всичко, от което се нуждаете е йога постелка , успокояваща  музика и желание да започнете денят си по един  прекрасен начин!

С любов ,

Александра

Намасте !

 

Автор и йога инструктор в Сен Сиб – Александра Жабонова

Подобни публикации