Анна

За мен пилатес е „любов от пръв опит“. Практикувам от 5 години, а в последните 2 години съм и инструктор по пилатес на земя. Завършила съм Michael King Pilates Academy и освен групови практики, разработвам персонални програми и водя индивидуални часове.

Отвъд очевидните ползи, които носи физическата активност за тялото, техниката на Джоузеф Пилатес помага и за изграждането на връзката ум-дух-тяло. Целта е умът да се фокусира върху движението на тялото, докато човек подобрява координацията си, осъзнатостта за тялото си, неговата гъвкавост и правилна позиция.

В своята същност пилатес е специфичен начин за контрол над тялото и оформяне на мускулатурата чрез разтягане и изграждане на сила, подобряване на гъвкавостта и координацията. Пилатес е безценна система от упражнения, която работи в унисон и с други програми за физическа активност, като укрепва, балансира и позиционира правилно тялото.

Упражненията в Пилатес се фокусират основно върху изграждане на сила в т. нар. „ядро“ (мускулите на корема, долната част на гърба и бедрата) на човешкото тяло, като използват коремната мускулатура за контрол над движенията. Системата Пилатес набляга върху работата за разтягане и издължаване на мускулите, като дава възможност на тялото да изгради постепенно сила и устойчивост.

Подобни публикации